niedziela, 22 lutego 2015

MAKARON Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I GROSZKIEM W AKSAMITNYM SOSIE BESZAMELOWYM


Z pewnością beszamel kojarzy się wszystkim z ciężkim i kalorycznym sosem. Dziś chciałbym wam pokazać jak można zastąpić go czymś lekkim, a równie smacznym. W minionym tygodniu Laura była w Olsztynie, a z racji tego, że uwielbia makarony postanowiłem ją zaskoczyć czymś nowym. To danie przygotowuję się bardzo szybko, nie wymaga zbyt wielu składników ani kulinarnych umiejętności.

Składniki na 4 porcje
350-400 gram makaronu (u mnie pełnoziarnisty świderki jednak bardziej polecam tagliatelle)
duża pierś z kurczaka
kilka pieczarek (zależy od wielkości)
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 garści mrożonego groszku
łyżka soku z cytryny
oliwa z oliwek
natka pietruszki

Beszamel:
2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
4 łyżki mąki kukurydzianej
pieprz
sól


Mleko i mąkę bardzo dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia. Dodajemy przyprawy i odstawiamy. Makaron gotujemy al dente nawet jeśli jest to makaron pełnoziarnisty. Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy sól, pieprz oraz skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Następnie podsmażamy pieczarki (pamiętajmy, że jeśli pieczarki mają się ładnie zarumienić, nie może być ich zbyt dużo na raz na patelni, gdy się dotykają puszczają soki). Dalej podsmażamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę z czosnkiem, na koniec dodajemy sos i groszek i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż groszek będzie gotowy, a następnie mieszamy wszystko z makaronem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem i solą. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Osobom, które nie liczą kalorii polecam posypać danie startym parmezanem.

Życzę smacznego!







6 komentarzy:

  1. apetyczne! chyba skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. No i zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam makaron i kurczaka więc na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej , jakoś nie mogłam sie przekonać do takiej wersji beszamelu... i zrobiłam tradycyjny. Całość wyszła naprawdę PYSZNA :) dzięki za przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń