sobota, 28 lutego 2015

MEKSYKAŃSKIE BURRITO/CHILI CON CARNE



Składniki:
400 g wołowiny mielonej
1 puszka czerwonej fasoli Kidney
2 kolorowe papryki (opcjonalnie, nie trzeba ich dodawać, ale jak ktoś wzbogaca dietę o warzywka to polecam gorąco!)
3 czerwone cebulki
1 puszka pomidorów
4 tortille (placki)
1 mix OldElPaso - przyprawa do Chili Con Carne (nie ma sobie równych, ale możecie doprawić również sami)
1 jogurt naturalny grecki
guacamole (świeże lub te pikantne dostępne w Biedronce też jest super)
sól, pieprz, ostra papryka
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
ser mozzarella



Przepis: 
To danie powinno przypaść do gustu nie tylko wszystkim fanom kuchni meksykańskiej ale i tym dbającym o linię. Jest bogate w białko i warzywka, a pikantne przyprawy dodatkowo podkręcą metabolizm. Jeśli zakładacie, że 1 taki naleśnik was nie nasyci - polecam dorzucić do farszu 1 torebkę ugotowanego ryżu. 
Do głębokiego garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, a gdy już będzie rozgrzana dodajemy wołowinę wraz z przyprawą mix OldElPaso. Gdy mięso wstępnie zmieni kolor na bladoróżowy, dodajemy paprykę pokrojoną w małą kostkę i puszkę pomidorów, a następnie zaczynamy duszenie pod przykryciem. Na osobnej patelni podsmażamy czerwoną cebulkę z czosnkiem i również dodajemy do garnka. Po około 15 min. dorzucamy czerwoną fasolę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Następnie dusimy jeszcze chwilę aż wszystko zmięknie, a sos się zredukuje i będzie gęsty jak farsz. Następnie bierzemy tortillę i tak jak na zdjęciu układamy farsz po jednej stronie i zawijamy ciasno. Opcjonalnie możecie posypać swoje burrito serem (mozzarellą). Potem już wystarczy je wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 10 min. Polecam podawać nasze burrito z jogurtem greckim i guacamole. Jest naprawdę pyszne! Smacznego!





17 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis i zapewne już niebawem go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować. Mam tylko pytanie: gdzie można kupić tę przyprawę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W internecie, kuchnie świata, Piotr i Paweł, Alma jednak również można pokombinować samemu z przyprawami.

      Usuń
    2. Ja kupiłam w Tesco. Własnie się robi ;)

      Usuń
  3. Old El Paso nie Pesto

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma za co :) A czy w zamian mogę prosić o skład tej mieszanki przypraw? Chciałam sama pokombinować jak ją zrobić ale zupełnie nie wiem co zawiera. Z góry dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety wyrzuciłem, jednak jak nie mam tej przyprawy to dodaje: czerwonej słodkiej papryki w proszku, papryki wędzonej w proszku, pieprzu cayenne, odrobinę kminu rzymskiego, suszonego oregano, soli i pieprzu

      Usuń
  5. Czekam na jakiś pyszny przepis wegetariański . Co ty na to Jacku ?

    OdpowiedzUsuń
  6. ja zamiast mięsa mielonego czasem używam kurczaka dodaje pieczarki i kukurydze, wszyscy się o to zabijają w domu, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jacku, a ja tak wyskoczę z pytaniem z zupełnie innej beczki. Masz jakiś swój ulubiony film? Jeżeli tak, to jaki i dlaczego akurat ten?
    Pytam, bo sama jestem kinomaniaczką i lubię myśleć, że gusta filmowe wiele mówią o ludziach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. w tesco tez jest chilli con carne tylko innej firmy ;) Guacamolle z Biedry faktycznie super. Jak za ta cene i oszczędność czasu , extra! Jedzonko się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam ale ciasto mi się przykleiło do naczynia żaroodpornego i miałam trudności z ich wyjęciem - nie wyglądały potem tak apetycznie ale bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha wlaśnie zjadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie się robi....... jeszcze tylko 10 minut :)

    OdpowiedzUsuń