wtorek, 7 kwietnia 2015

GUACAMOLE



Jeśli lubicie spędzać wieczory w większym gronie, z rodziną lub przyjaciółmi prawdopodobnie znacie taki przysmak jak guacamole. To pasta z awokado, która jest świetnym i bardzo zdrowym dipem do mniej zdrowych chipsów kukurydzianych, tzw. tortilli. Oczywiście możecie kupić gotowy sos, ale zrobiony na świeżo jest milion razy lepszy. Poniższy przepis jest na 6 osób/2 miseczki.

Składniki:
4 dojrzałe awokado
2 papryczki chili
1/2 soku z limonki
3 ząbki czosnku
4 cebulki dymki (lub 1 czerwona cebula)
3-4 pomidory
pęczek świeżej kolendry (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku

Przepis:
Awokado pozbawiamy pestki i za pomocą łyżki wyciągamy cały środek. Wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Uwaga! Nie róbcie tego zbyt dokładnie, guacamole nie musi być super-gładkie, wręcz przeciwnie takie z grudkami jest lepsze. Szalotkę, czosnek i papryczkę kroimy bardzo drobno. Pomidory również kroimy w małą kosteczkę, a następnie dodajemy do miski. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę kolendry i sok z połowy limonki. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. I gotowe! Najlepiej spożyć na świeżo, ale możecie też przechować dip w lodówce przez kilka godzin. Jeśli chodzi o chipsy kukurydziane, wrzućcie je do piekarnika na 5 min przed podaniem z posypanym serem. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Woww, muszę wypróbować :) Fajny pomysł na sobotnie, domowe kino :)
    Pozdrawiam serdecznie, MÓJ BLOG/ KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale jak to chipsy serem posypać? Zwykłym żółtym? I podgrzać w piekarniku? Poważnie? Pierwsze słyszę o takim pomyśle ale nie omieszkam sama go wypróbować :D wydaje się dosyć ciekawe :o sam na to wpadłeś?? a guacamole znam i również polecam bo jest zdrowe i pyszniackie! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam po wymieszaniu guacamole na sam środek wcisnąć pestkę (w tym przypadku nawet dwie) Dzięki niej guacamole nie będzie ciemnieć, a znajomi na pewno zapytają, PO CO TA PESTKA? ;) Punkt wyżej od znajomych dla super faceta w kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę to sprawdzić, tydzień temu słyszałem ten sam patent w TopChef, Pozdrawiam

      Usuń