piątek, 29 maja 2015

CHICKEN KORMA




Męskie gotowanie powinno być proste, szybkie, a najlepiej jak jest jeszcze tanie. Dziś chciałbym się z wami podzielić daniem, którym ostatnio uraczyły mnie siostry. Przepis ten poznały będąc jeszcze w Wielkiej Brytanii gdzie kuchnia indyjska jest dużo bardziej popularna niż w Polsce. Indie od razu kojarzą mi się z przyprawami i bogactwem smaku i taka właśnie jest ta potrawa.



Składniki:


500 g fileta z kurczaka
150 g masła ghee (można je z powodzeniem zastąpić masłem klarowanym lub zwykłym masłem)
3-4 cebule
główka czosnku
3 cm kłącza imbiru
1 papryczka chilli lub płaska łyżeczka chilli (proponuje zaczynać od małej ilości i dodawać według uznania, w przepisie jest jedna)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżeczki soli w zależności od upodobań
1 łyżeczka mąki
125 ml mleka
300 ml słodkiej śmietany
W moim przypadku nasiona kardamonu i kolendry utarłem w moździerzu.

Przepis:

Surową pierś z kurczaka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 20 min. Odstawiamy do ostudzenia (zostaw pół szklanki wywaru). Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebule pokrojone w piórka oraz zmiażdżone ząbki czosnku, smaż 3 minuty aż zmięknie. Dodaj starty na drobnych oczkach tarki imbir, chilli, kurkumę, kolendrę, kardamon, cynamon i sól, duś przez 5 minut mieszając. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na patelnie i podlewamy wywarem, który został po gotowaniu kurczaka. Gotuj przez 2 minuty. Mleko mieszamy z łyżką mąki i odrobiną sosu żeby całość się nie zważyła i wlewamy na patelnię. Doprowadzamy do wrzenia, następnie przykrywamy patelnię pokrywą i gotuj na wolnym ogniu przez koło 15 min. Na koniec dodaj śmietanę, tak samo zahartowaną jak mleko, po kilku minutach danie jest gotowe.

Podawać z chlebkiem pita lub z ryżem :)






5 komentarzy:

  1. wygląda znakomicie, zglodnialam

    OdpowiedzUsuń
  2. było przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiś czas temu z dużą dozą niepewności przygotowywałam Chicken Tikka Masala i wyszło rewelacyjnie. Od tego czasu chodzi za mną, żeby spróbować Korma, także na pewno zrobię z Twojego przepisu. Na co dzień lubię inne smaki, ale ta kuchnia jest tak aromatyczna, że potrafi mnie najść ochota na coś indyjskiego, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytam blogi całej Waszej rodzinki, a Laury od kilku lat. Podziwiam Was :) W tym roku wybieracie się nad morze? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło, co do wyjazdu nad morze, jeszcze nie wiadomo w lipcu planujemy wyjazd na małe urlop w kraju, jednak nie wiadomo czy będzie to morze czy góry. pozdrawiam

      Usuń